Yogakort for barn

Det er mitt indre barn som jeg rugget og vugget med kjærlighet i nesten ni måneder og som har kommet ut i form av barneyogakort som jeg håper kan være til inspirasjon for yoga timene deres både hjemme, i barnehage, og i yogastudioen.

Yogakortene er skrevet og illustrert av meg selv. Takk til min datter for all korreksjons hjelp og støtte.

For yogakort bestilling kontakt via Facebook «yoga med Oksana» eller email «oksana.yoga@outlook.com»

20190210_161006

 

 

 

 

Yogakort for barn «Hei! Jeg heter Sara»IMG_0593

Sara er ei nysgjerrig jente som bor i et lite hus ved skogen sammen med familien sin. Hun liker å tegne og bake sølekaker. Noen ganger liker hun også å bade i badekaret. Da leker Sara med badeskum, later som hun er en dykker eller lager såpebobler som sprekker i lufta. Andre ganger liker Sara å gjøre ingenting, spesielt når det regner. 

IMG_0598Da liker hun å se ut av vinduet og telle regndråpene som klistrer seg fast på vinduet og ruller nedover. Men mest av alt liker Sara å leke med vennene mine i skogen. Da prøver hun å bevege seg som de,være som de og snakke som de. Noen ganger går eller sykler Sara på oppdagelses tur.. for å   møte en ny venn.

         

Sara inviterer til å møte vennene hennes og bli med på oppdagelsestur og utforske gleden av yoga gjennom dyreverden –  Møte snille dyr og insekter som bor i skogen, sykle sammen til en bondegård og hilse på katten og kua, seile ut i havet sammen med Sara langt, langt borte, der det er veldig varmt og regner nesten aldri og  leke i vanndammen med krokodillen, elefanten og sjiraffen,  fly som en sommerfugl ut i himmelen og se på regnbuen, eller kanskje male en regnbue selv.

Om yogakortene

20190210_161825

Kortene er trykket i Arba grafisk som har miljømerke «svane» og er dekket med PP folie som gjør dem mer holdbare.

Kortene er laget for barn i barnehagealderen, men kan også brukes med barn i førskolealder eller eldre barn.

Yogakortene er laget med tanke på å utforske yoga sammen med barna på en spennende måte. Meningen er å vekke barnas interesse for yoga og samtidig øke kunnskap om dyr og natur.

Det er 31 yoga kort som inneholder enkle yogastillinger som etterligner dyr, noen enkle pusteøvelser og en informasjonskort. Yogastillingene båt, sykkel og regnbue er inkludert for å hjelpe med å skape magiske fortellinger.

På baksiden av hvert yogakort er det litt informasjon om dyret,  instruksjoner om hvordan utføre yogastillingen og fordeler med denne stillingen, fremme de egenskaper dyrene har når barna går inn i stillinger- sterk, tålmodig, snill, fokusert,vennlig, stor…

Yogakortene er klassifisert med ulike farger som representerer ulike typer stillinger. Rød – bakoverbøyende, blå – foroverbøyende, grønn – stående, lilla – balanseøvelser, gul – hofteåpnere, rosa – pusteøvelser og avspenning.

Mange av stillingene er modifiserte former av tradisjonelle yogastillinger (asanas). Navnene på mange av stillingene er blitt endret for å gi barna en mer spennende opplevelse av yoga.

Bruk yogakortene når du vil og hvor du vil; hjemme, i skogen, i barnehagen, på skolen. Gjør yoga sammen med barna og opplev yogas hemmeligheter sammen.

Introduser en yogastilling om gangen eller sett noen yogastillinger sammen for å skape en magisk og meningsfylt fortelling/sekvens.

Les instruksjonene på kortene for barnet. Utforske og undre sammen med dem. Finn ut mer om dyrene. Bevege dere som de, snakk som de, pust som de. Lag fortellinger sammen med barnet. La barnets fantasi løpe fritt.


Yoga er en praksis. La barna gjenta stillingene flere ganger. La dem kjenne hvordan pusten og øvelsene virker på kroppen. La dem leke litt  mens de beveger kroppen sin. Hjelp dem ved å minne på å slappe av i skuldrene, forene pust og bevegelse på en måte som faller naturlig for dem. Det skal aldri gjøre vondt, men det er greit å bli sliten! Avslutt gjerne yoga time med liten meditasjon!

Det å praktisere yoga med barn er en ny måte å kommunisere med barna på. Det handler om å lære og utforske på en morsomt og trygg måte. Det handler om å støtte barna til å utrykke sine tanker, følelser, kreativitet og fantasi, og samtidig gi dem et verktøy som kan hjelpe dem å takle utfordringer både nå og senere i livet.

HUSK! Målet er å gi barna en positiv opplevelse av yoga og gi dem en forståelse av ulike yogastillinge. Så ha det enkelt og gledelig og  fokuser ikke på perfekt justerte stillinger. De kan lære om justering i senere alder. La barna LEKE, SKAPE OG HA DET GØY!

Meditasjon

Avslutt gjerne yoga time med liten meditasjon. Meditasjon er viktig del av yoga praksis. Den hjelper til å vende fokus innover, være til stede, roe ned hjernen og nervesystemet. I barnyoga bruker vi både helt enkle meditasjoner der barna dykker inn i egen stillhet og noen andre teknikker/kriyaer som passer for barn.

Jeg elsker denne frosk meditasjonen utviklet av den nederlandske pedagogen Eline Snel.

Frosk Meditasjon :

Den rolig frosken inviterer til å senke tempo og vende fokus inn over, være i øyeblikket og lytte, lytte etter eget pust.

Sitt på hælene. Hold ryggen rett og håndflatene på knærne. Eller bøye deg fremover med utpust og hvile med magen på lårene dine. Støtt hodet ditt med hendene og se foran deg. Pust rolig inn og ut gjennom nesen, vær helt stille, i dette øyeblikket, har og nå, akkurat som en frosk. Du kan lukke øynene om det kjennes bedre for deg, tryggere for deg. Var i stillingen en stund. Gjør som frosk, var helt stille.

Fordeler – Fokusering på pusten senker sympatisk nervesystem og hjelper å få ro og balanse i kroppen. Stillingen balanserer rot chakra som er ansvarlig for sikkerhet og trygghet, balanserer ida og pingala nadis, venstre og høyre hjernehalvdel, intuisjon og fornuft, bevissthet og livskraft. Ved å hvile magen på lårene, masseres og forbedres funksjonene av indre organer.

Pust

Pust – er et viktig element i yoga praksis. Den senker tempoet, bringer ro og balanse i sinn og kropp, hever bevissthet og hjelper med å komme mentalt og fysisk på plass i seg selv.

I yoga måler vi ikke tid, vi teller pust. En pust tilsvarer innpust og utpust. Lær barna å puste. La dem kjenne i kroppen hvordan luft fyller magen, brystet og halsen. La dem kjenne hvordan pusten virker på kroppen. Pust sammen med barna. Det er nyttig både for deg og barna dine.

Avspenning

Avspenning  (Shavasana)i kortene kalt som “Manet”  stillingen er en av de viktigste yogastillingene og den beste stillingen for dyp avspenning. Det er en integrerings opplevelse der du lukker øynene og lar kroppen din synke ned i et hav av fred og ro, og bare puster din naturlige pust.  Den passive delen av yogapraksis er like viktig som den aktive og brukes mellom øvelsene, på slutten av yogatimen eller i meditasjon. Ved hjelp av denne enkle øvelsen kan du på kort tid få stresset ned og få ro i kropp og sinn.


 

For bestilling av yogakort kontakt meg via e-mail på oksana.yoga@outlook.com eller send meg en melding facebook.

 


Her er noen tilbakemeldinger!

Kortene er helt super! Det er 1. Gang jeg er yogalærer for barn. Jeg gleder meg veldig.
– Eva Kleinrath
Tusen, tusen takk for yogakortene. De er HELT FANTASTISKE! Vi har lekt sammen med barna flere ganger allerede, og i går tok barna kortene selv og lekte alene uten oss voksne. De er ikke så nøye med stillingene/posisjonene ennå men det er mye latter og de har så mye glede av å prøve å få det til! Og de har også brukt kortene til å fortelle historier og vise hva dyrene gjør. Latter, glede og bevegelse. Takk igjen! – Anita Paduch
Fantastiske yogakort kom i posten i går, gleder meg til å bruke de👍😊. – Anne Vatne Mhyre
Tuusen takk til deg, Oksana! yogakortene er helt fantastiske🙏 Heldige er alle barn (og voksne) som får ta del i dem:) Jeg gav kortene i dåpsgave i går og holdt også faddertalen basert på kortene. Tok gjestene blant annet med på en liten yogisk reise med kortet ditt «Pustebamse»;). Stor suksess👍😊😘 Takk igjen, Oksana❤  – Kristine Bull-Engelstad
Tusen takk! De kom i postkassen min i dag og jeg er henrykt! Du møter barnet på yogamatten med en barneyogalærers varme, et medmenneskelig fokus, en kunstners øye og en pedagogs bankende hjertet. Jeg er ufattelig stolt over å ha fått være læreren din og helt «yogahøy» på kvaliteten du bringer inn i dette. – An Magritt Seeland

Noen ideer om hvordan du kan bruke yoga kortene

1La barna til å bli kjent med og yogakortnene – ta på dem, se på bildene, utførske, prøve noen stillinger. Det er en barneyoga time i seg selv. Fortell om Sara – jente som er på bildene. Beskrivelse om Sara finner du på en av kortene (info kort.). Bli med Sara på oppdagelsestur, møt vennene hennes. La Sara veilede barna inn i yoga stillingene, la dem gjøre som Sara. Det er en spennende måte å utforske yoga på – gjennom barns språk.

2. La barna velge et yogakort med favorittdyre hver. Snakk om dyrene de har valgt, utforske og undre sammen med dem – hvordan dyrene ser ut, hvor mange ben den har, hva spiser den. Snakk med barna hvilke egenskaper dyrene har. La barna imitere dyrene, bevege som de, lage lyder som de, kanskje puste som de, også videre. Fremme de egenskaper dyrene har når barna går inn i stillinger- sterk, tålmodig, snill, fokusert,vennlig, stor…. Det står litt info om dyret på hvert yoga kort men det er lurt å finne ut mer om dyrene på forhånd.

3. Snu yogakortene med bildet ned og la barna trekke et kort. Vis bildet til barna og la dem imitere dyret som er på kortet. La alle barna etter vært få trekke yoga kort. Ha det som en lek. Hvordan kjennes det å være som en bjørn? Eller som en ku? Eller som en frosk?

4. Lag en fortelling sammen med barna. Gå tur med Sara i dyreparken, sykle i skogen eller seile ut i haven og møte vennene hennes. Hvilke venner vil barna møte kan de velge selv. La barna bruke fantasi og komme med innspill. Velg 5-7 dyr og varier øvelsene i samsvar med tema.

 

Ideer til hvordan du kan lage en barneyoga time:

Før du starter yoga time og lager en yoga sekvens, er det lurt å tenke på hvilke energier du vil fremme hos et barn eller i en gruppe. Ønsker du å få energi opp så velger du yogaøvelser og puste teknikker  som stimulerer nervesystem og gir mer energi. Er et barn spent, opprørt eller en gruppe som har destruktiv energi nivå og er konfliktfylt , så velger  du yoga øvelser som senker energi nivå, virker beroligende og øker fokus.

For å sette yoga time sammen kan vi ta utgangspunkt i :

En eventyr/bok som barna elsker å lese – slik at barna kan gjenta historien med bevegelser. Dette er en spennende og lærerik måte å lære yoga på – Rødbeten, skinnvotten, apeskrekk, geitekillingen som kunne telle til ti og så videre. Kan bruke konkreter.

Kan lage eventyr eller fortelling selv – her er det bare bruke fantasi!

Dyreverden – Den enkleste måte å introdusere yoga for barn er gjennom dyr verden. Mange av yoga positurer etterlignes dyr figurer som  barn naturlig skaper  med kroppen sin i leken sin og i andre situasjoner:   

  • Imitere dyrebevegelserflytte som en bjørn, som en slange, som en frosk. Holde kroppen i form av et dyr ( fokus på kreativitet og intuisjon) Hvordan kjennes det å være som en bjørn? som en slange? Eller som en frosk

 

  • Velge et dyr – lage yoga sekvens der vi utdyper oss i dyrenes egenskaper og måte å  leve på – rumpetroll, elefant, bie, sommerfugl, bjørn…

 

  • Gruppe dyr – insekter, afrika dyr, dyr på bondegård, dyr i skogen, insekter…

Yoga kort med dyr.

Naturens mangfoldet

  • Skogen – tur i skogen (med sykkel) – kan starte med diskusjon om skogen – hva får vi se i skogen? : masse trær, de er forskjellige (høyde, tykkelse, lukt, noen har blader, mens andre har nåler. Alle trær har en kraftig stamme, så de kan vokse o bli høye uten å falle når det blåser. 

Barneyoga sekvens (for å øke bevissthet og egen kraft) :

 1. Tur i skogen med sykkel + snakke om trærne i skogen +  tre stilling    med hendene opp  ( forestill deg at du er et tre – kan velge hvilket tre du vil være. Kjenn  kraften i kroppen din, føttene er godt plantet i matte – de er røtter til treet som  holder deg fast i bakken og suger vann og næring  opp fra jordet ved hjelp av røtter) + side bøy ( et tre som blåser i vind- trærne beveger seg fra siden til siden men de  knekker ikke) + foroverbøy ( sterk vind og trærne beveger seg frem og tilbake) + riste  i  hendene (tre mister blader om høsten) + Stubbe ( gamle trær blir til en stubbe) + barnestilling ( frø fra et tre som kommer til å spire til et nyt liv-nyt treet )+ liggende stjerne ( strekke armene og bena ut til siden og spre tærne og fingrene ( frø som kommer ut av skallet) + komme i sittende, ta håndflatene sammen og gjøre S bevegelser(   frø som spirer) + blomster kriya +  avspenning 

 

  • RegnbueYoga sekvens for kreativitet : solen skinner ( stjerne stilling stående – stå med avstand mellom beina, strekke armene ut til siden og spre tærne og fingrene )  + det beginner å regne (vise med fingrene , sette på huk å slå med fingertuppene i matte) + side bøy h/v ( du ser regnbue – reiser opp og maler regnbue – 7 ganger-7 farger – hvilke farger har regnbue ?….diskusjon, fortelle barna om regnbue.

 

  • Regnsommerregn ( slå med fingertuppene i matte ), hoppe i vanndammer….

 

Årstider

  • Vinter kle på seg og gå ut (abijanga), snøkristaler …, lage snøengler, bygge snømann.
  • Vår – snakke om forandringer i natur, vår tegn – Blomst krya,  byer, sommerfugler, krypedyr, rompetroll, sol, blader spirer,
  •  Sommerbie pust, sommerfugl, blomster kriya, kjenne på kalt vann med tærne, ligge på magen og svømme med bein og armer, blomster, manet avspenning, regn, regnbue…..
  •  Høstenskogen om høsten, vind blåser i trærne, trærne mister blader (Tre sekvens, fortelling om eple( til samtaler), regn,

 

For ikke «yoga folk» kan det vare litt vanskelig å forstå de barneyoga sekvensene jeg har beskrevet.  Om det kommer noen spørsmål i forhold til det, bare spør!

 

Det kommer etterhvert mer ideer og inspirasjon til barneyogatimer her. 

Følg med!